Hur man förökar liljor. 2 bästa metoderna

Om du är intresserad av att lära dig att sprida liljor, är de två bästa metoderna via frön och delning. De stora nyheterna med att starta liljor är att du har stor chans att lyckas oavsett hur du väljer. Men överväga att föröka liljor i polytunneln för att se till att du inte får gro- eller rotproblem.

Du vill också veta de ideala växande kraven för den art du har. Det finns många sorters liljor, och de varierar i vissa vanor och föredragna förhållanden. Du måste anpassa miljön och rutinerna så att du får hårda liljor.

Hur man odlar liljor framgångsrikt

Frön

Den första metoden du kan göra för att starta liljor är från frön. Enligt North Dakota State University är detta det bästa sättet att sprida liljor om du vill garantera framgång. Mer så kan du låta dina växter självbestämma, men nackdelen med att växa liljor från frön är att det kan ta dem år att blomstra.

Steg # 1. Bestäm germinator-typen

Innan du börjar sprida liljor från frön måste du bestämma vilken typ av gro som är din liljeart. Dessa grupper innefattar omedelbara frögroningar, spirande groddar av epigeal frö och spirande groddar av hypogeal frö. Som man kan anta är den första gruppen den enklaste att starta, och den sista gruppen är den svåraste att växa.

Både den omedelbara frösprutan och epigeala frögrödliljorna har samma groningsprocedurer, men den senare tar längre tid att gro. Å andra sidan kommer hypogeala långsamma groddliljor att kräva omfattande förberedelser. Placera dem någonstans varma i tre månader tills roten växer, låt dem genomgå kall behandling i sex veckor och odla löv och stjälkar från en varm period.

Steg 2. Såning

När du väl har uppfyllt kraven för de liljearter du har är du redo att så. Epigeal grobar liljor börjar bäst på hösten, och du kan så dem direkt utomhus så snart fröna mognar. Se till att fuktig jord är så att du kan befrukta varannan vecka när de groddar.

Å andra sidan kräver hypogeal groddliljor förberedelse, som nämnts tidigare. Starta dem på våren i en plastpåse med fuktig torvmossa. Se till att mossan är fuktig och förvara den varm någonstans som växthuset.

Fröna ska bilda lökar efter tre månader och du kan placera påsen i kylen. Så efter frön i väl dränerande mark efter tre månader. Du kan behandla dina frön som du skulle när du planterade epigeal grobar liljor.

Division

Det andra sättet att sprida liljor är genom delning. Du kan göra detta på hösten och transplantera lökar och unga växter från den mogna växten. Beroende på dina liljor kan du också ta bort förskjutningar eller bulblets från den mogna växten och återplantera dem.

Steg # 1. Gräver

För att göra grävningen bekvämare vill du klippa stjälkarna först och gräva runt växterna. På så sätt kan du enkelt lyfta glödlamporna utan att skada dem. Separera kulorna från glödlampan och skär också stammen ovanför den.

Steg 2. Plantering

Den bästa tiden att plantera är omedelbart efter att du delat upp lökarna för att förhindra att de torkar ut. Det skulle hjälpa om du planterade både lökar och kulor, men de senare borde inte vara så djupa. Trädgårdsmästare mulker ofta också för att skydda växterna från den kalla temperaturen.

Om din växt inte har några förskjutningar kan du odla dem från glödlampans skalor. Ta bort skalorna och lägg dem i en påse med fuktig torvmossa. Förvara påsen vid rumstemperatur för att uppmuntra bildandet av kulor som du kan plantera om när de har utvecklat rötter.

Du kan odla liljor i polytunnlarna väl om ditt klimat varierar eller genomgår extrema temperaturer. Mer, de som befinner sig i frysande regioner lagrar vanligtvis sina lökar i växthuset. När miljön är varmare kan du plantera om på våren.

När ska man transplantera liljor

Kom ihåg att dela och transplantera lökarna som bildas av dina liljor är en del av deras underhåll vartannat år. Den bästa tiden att transplantera liljor är i slutet av september eller i början av november. Du måste dock fortfarande kontrollera din växande zon.

Vissa liljor bör vänta innan frost senare under säsongen, medan andra kräver snabb flyttning. Hur som helst vill du att glödlampan ska ha tillräckligt med energi för att producera blommor. Du kan också kontrollera dina växter om deras lövverk börjar bli gula för att indikera när du ska gräva upp dem.

Sammantaget måste du lyfta och separera lökarna för att säkerställa friska blommor. Vissa liljor kräver omedelbar plantering för övervintring i marken. Men som nämnts tidigare kan du också lagra glödlamporna i polytunnelfor transplantation på våren.

Slutsats

Liljor är en av de mest olika grupperna av blommande växter. Därför måste du lära dig att sprida liljor för att veta hur man startar den art du har framgångsrikt. Du kan så dem från frön eller dela och transplantera deras lökar.

När du förökar liljor från frön vill du kontrollera dina växters grobarhetsgrupp. Vissa liljor kräver förberedelse eller hypogeal grobarhet för att garantera utveckling. Å andra sidan kan du också så några frön direkt på hösten.

Om lövverket på dina växter börjar bli gult kan det också vara en utmärkt tid att dela upp dem. Gräva och lyft växten försiktigt från marken och separera kulorna från glödlampan. Du kan också övervintra dem i polytunnelfor transplantation på våren.