Deprecated: Function wp_get_loading_attr_default is deprecated since version 6.3.0! Use wp_get_loading_optimization_attributes() instead. in /home/datfvcoarn/domains/krostrade.se/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Hur man samlar Coleusfrön i åtta enkla steg

Undrar du hur man samlar coleusfrön? Många trädgårdsmästare älskar att odla coleusplanter eftersom de är mångsidiga och de kommer att trivas oavsett om du odlar dem inomhus eller utomhus i planteringar eller behållare.

En steg-för-steg-guide om hur man samlar Coleusfrön

Dessa växter behöver inte mycket uppmärksamhet och de kan växa effektivt från frön, perfekt för dem som precis börjat arbeta i trädgården. Coleusfrön är lätta att samla och lagra även om de är riktigt små. Här är hur:

Steg # 1: Samla frön från den hälsosammaste coleusväxten

För att hjälpa dig att identifiera vilken växt som är den hälsosammaste, bind en sträng på växten. Kontrollera dem regelbundet när blommorna på spikarna börjar vissna, vilket vanligtvis händer under höstsäsongen. Låt växten torka och bli brun, strängen hjälper dig att komma ihåg de starkaste växterna du vill få dina frön från.

Steg 2: Skörda fröna vid rätt tidpunkt

Du vet att det är dags att skörda fröna när du ser kronbladen falla från blommorna och fröskalorna är torkade och bruna.

Steg 3: Klipp de torkade frökapslarna med skarpa och rena trädgårdsaxar eller sax

Se till att du inte drar eller klämmer ihop skalen, annars riskerar du att skada rötterna. Efter att ha klippt, lindar du försiktigt in kuddarna i en pappershandduk och placerar dem i en papperssäck.

Steg 4: Förvara papperssäcken ordentligt

Förvara papperssäcken på ett svalt och torrt ställe. Skaka säcken minst en gång om dagen så att fröna torkar jämnt och inte fastnar ihop.

Steg 5: Torka frön

Dina frön behöver (minst) två veckor för att torka helt. Efter två veckor kan du kontrollera torrheten i dina frön genom att trycka på nageln. Om fröet spricker eller går sönder är de redo att gå. Om det inte gör det, ge dem mer tid att torka; annars kommer de troligen att ruttna när du planterar dem.

Steg # 6: Placera de torkade frön på en grund skål

När fröna är helt torra tar du fröna ur papperssäcken och lägger det på en grunt skål. Använd ren pincett för att kassera löv eller skräp.

Steg 7: Placera fröna i ett papperskuvert.

Lägg de helt torkade frön i ett papperskuvert och glöm inte att märka kuvertet med datum och typ av frön. Förvara inte frön i en plastbehållare eftersom det kan uppmuntra mögeltillväxt.

Steg # 8: Förvara frön till våren.

Förvara fröna på ett svalt, mörkt och torrt område tills vårplantering börjar.

Hur man planterar Coleusfrön

När du har skördat dina frön är nästa steg att plantera dem nästa vårsäsong. Du kan så dina frön direkt i jorden eller i behållare. Strö coleusfrön lätt över fuktig krukväxtblandning.

För att sprida fröna jämnt kan du blanda fröna med sand. Detta skapar ett gap mellan fröna så att de får utrymme att växa.

När du väl har placerat fröna i jorden täcker du dem med ett jordlager och täcker sedan växten med plast. Det är bäst att placera dem på en plats där de kan få tillräckligt med värme och indirekt solljus.

Om allt går bra kan du se plantor bildas inom två veckor. Du bör ta bort plasten då.

Du kan transplantera dina plantor i enskilda behållare när de har två uppsättningar sanna lövform.

Så här tar du hand om dina Coleus-växter

Du behöver inte vara en trädgårdsexpert för att framgångsrikt kunna odla coleusfrön. Kom bara ihåg att jorden måste hållas fuktig, särskilt för nyplanterade frön.

Du kan behöva vattna behållare växter oftare. Att lägga till gödselmedel är valfritt, men du kan ge dina växter ett lyft genom att tillsätta flytande gödselmedel med halv styrka under deras mest aktiva tillväxtperiod – vår och sommar.

Coleus växter växer vanligtvis spikade blommor på sommaren. Du kan fortsätta ta bort dessa blommor om du vill och nypa skottet på yngre växter för att främja lövtillväxt.

Övervintring är en annan faktor du måste tänka på. Eftersom coleusplantor är ömma ettåriga är de känsliga för kalla klimat. De måste läggas in, grävas upp eller överföras inomhus för övervintring.

Varför ska du odla Coleus-växter i ett hobbyväxthus?

Det finns flera fördelar med att odla coleusplantor i ett hobbyväxthus. Här är några av dessa fördelar:

Skydd mot skadedjur och sjukdomar

Bladlöss, sniglar, gnagare, ekorrar och andra skadedjur och djur kanske vill äta dina växters löv. Närliggande sjukdomar kan lätt komma till dem om de utsätts för din trädgård. Att placera dina coleusplanter i apolytunneln håller dem säkra från skadedjur och sjukdomar som kan hindra deras tillväxt och så småningom döda dem.

Starta växttillväxt tidigt

Med ett växthus kan du börja plantera när som helst. Du behöver inte vänta på vårsäsongen eftersom du enkelt kan kontrollera klimatet inuti. Du kan använda värme- och kylsystem för att ställa in temperaturen som är specifik för dina växters behov.

Skydd mot dåligt väder

Frost, is, snö, kraftiga regn och kraftiga vindar kan lätt skada och till och med döda dina växter, inklusive coleus. Att placera dina coleus-växter i apolytunneln håller dem säkra från oförutsägbara väderförhållanden.

Slutliga tankar om hur man samlar Coleusfrön

Att veta hur man samlar coleusfrön är det första steget för att odla dessa underbara växter. Följ bara stegen ovan så kommer du att kunna samla in och lagra coleusfrön ordentligt i tid för vårplantering.