Hur påverkar mängden vatten växttillväxt?

Det är helt naturligt för nybörjare trädgårdsmästare att ställa denna fråga: “Hur påverkar mängden vatten växternas tillväxt?”. Om du är en av de otaliga andra som är nya i trädgårdsvärlden läser du rätt artikel.

Alla typer av växter behöver vatten

Du håller antagligen med om att vatten spelar en avgörande roll i alla livsformer – inklusive växter. Faktum är att även de hårdaste växterna som växer i öknen behöver vatten för att överleva. Naturligtvis gör vatten mycket bra för alla växter.

Fråga nr 1: Hur påverkar mängden vatten växttillväxt?

Det är viktigt att notera att för mycket vatten eller för lite av det kan ha en betydande inverkan på en växts liv. För att trivas måste de ha precis rätt mängd vatten.

För mycket vatten

Att vattna dina växter för mycket kommer så småningom att rötterna ruttnar. Dessutom, när jorden har för mycket vatten i sig, skulle det vara omöjligt för någon växt att få tillräckligt med syre från jorden.

Inte tillräckligt med vatten

Omvänt, när dina växter inte får tillräckligt med vatten kan du inte förvänta dig att de tar upp näringsämnena de behöver för att trivas väl.

Rätt vattenbalans

Eftersom varje växt som du kan tänka dig inte kommer att kunna växa som den borde om dess rötter inte är i sitt bästa skick, är det oerhört viktigt att uppnå en ordentlig vattenbalans när du försöker odla dem.

Fråga nr 2: Hur kan jag kontrollera mängden vatten i jorden?

Tack och lov kan du göra några praktiska saker för att kontrollera om jorden har för mycket, för lite eller bara tillräckligt med vatten i sig. Så här kan du göra det:

Tips nr 1: Lägg fingret i jorden

För att kontrollera om jorden behöver mer vatten eller annat, behöver du bara sticka fingret i jorden upp till din knog. Om du känner att jorden är fuktig, betyder det att den innehåller precis rätt mängd vatten. Å andra sidan signalerar torr jord behovet av att vattna din växt direkt.

Tips nr 2: Lyft upp anläggningens behållare

Om du odlar dina växter i en kruka eller någon annan typ av behållare är ett av de enklaste sätten att kontrollera jordens vatteninnehåll att lyfta potten. Om det känns lite lättare än vanligt eller om du märker att jorden börjar dra sig från sidorna av växtens behållare, måste du vattna den så snart som möjligt. Du skulle inte vilja riskera att dehydrera dina växter.

Fråga nr 3: Hur kan vatten hjälpa mina växter?

Om du inte är medveten om, får växter upplöst socker och andra näringsämnen från jorden som de planteras i. Som nämnts tidigare är vatten avgörande för dina växters tillväxt eftersom det hjälper dina växter att hålla sig friska genom att transportera viktiga näringsämnen genom växten själv.

Visste du att när växtceller inte får tillräckligt med vatten tenderar de att få ett hängande utseende? Med andra ord hjälper vatten till att hålla dessa växter höga.

När du inte vattnar dina växter regelbundet, bli inte förvånad om de blir undernärda och fysiskt svaga. Dessutom kommer de inte att kunna bära sin egen vikt. Det skulle

Fråga nr 4: Behöver alla typer av växter samma mängd vatten?

Nej, det gör de inte. Olika växttyper kräver olika mängder vatten. Om du odlar dina växter utomhus kan du inte ha fullständig kontroll över mängden vatten de kan få.

Om din region får mycket regn är det ett måste att se till att din jord dräneras ordentligt. Tänk på att för mycket vatten eller för lite av det kommer att påverka växtens tillväxt negativt.

Fråga nr 5: Hur kan vatten resa genom en växt?

Växtens rötter fungerar som portaler för att vattnet ska sippra in i själva växten. Vattnet rör sig från rotsystemet till stammen tills det når lövverk, frukt och blommor. Anläggningens xylemkärl fungerar som kapillärer eller passager genom vilka vatten kan röra sig.

Fråga 6: Vad kan vatten göra för min anläggning?

Bortsett från att hjälpa dina växter att växa, reglerar vatten också deras temperatur när vattnet avdunstar. Växten tenderar att dra upp mer vatten genom sitt rotsystem för att ersätta fukten som avdunstat från växtens yta.

Odla dina växter i ett hobbyväxthus!

Funderar du på allvar på att odla dina favoritväxter i ett hobbyväxthus? Den här listan över fantastiska fördelar kan bara driva dig mot trädgårdsskötsel.

Du kan skapa den perfekta växande miljön

Med din egen hobbypolytunnel kan du enkelt manipulera temperaturen, fukten och solljuset som dina växter utsätts för.

Upplev förlängda växtsäsonger

Växter som växer inuti en hobbypolytunnel påverkas inte av vädret utanför. Det ger dig möjlighet att odla växter som inte är infödda i din region.

Skydda dina växter från skadedjur

Eftersom en hobbypolytunnel är ett slutet utrymme kan du vara säker på att dess skyddsskikt kan hjälpa dig att hålla destruktiva buggar och skadedjur i schack. Omvänt tillåter det dig också att introducera fördelaktiga insekter som kan hjälpa dina växter att växa bra.